top of page
  • Foto van schrijverKarine van GEN-S

Waarom een merk zonder strategie gedoemd is te mislukken
Iedereen heeft wel een idee over wat brand strategy (ofwel merkstrategie), nu precies inhoudt. Maar weinigen kunnen er echt de vinger op leggen.


Ook op het internet, in boeken en zelfs in bedrijven doen er zich vele interpretaties de ronde over wat merkstrategie betekent. Er bestaat geen universele definitie die geciteerd kan worden (vul het woord maar eens in in Google, je zal versteld staan over het aantal verschillende definities!), maar persoonlijk geloof ik dat deze omschrijving het begrip 'merkstrategie' het beste benadert:


"Met een merkstrategie ga je actief beïnvloeden hoe klanten je merk zien en beoordelen."

Met de nadruk op "actief beïnvloeden". Want een merk is niet wat jij zegt dat het is, maar wat je klanten zeggen dat het is.


Voor de opkomst van het internet communiceerde een merk zijn waarden en boodschappen op een eenzijdige manier. Het merk vertelde zijn verhaal, en de klant had geen inspraak. Ook in die tijd al hadden mensen een oordeel en een gevoel bij bepaalde merken, maar die meningen bleven beperkt tot aan de koffietafel. Als je een goede ervaring had met een merk, ging je hun producten of diensten aanraden bij je vrienden en familie, of bij een slechte ervaring net afraden.


Maar sinds de opkomst van het internet en daarop volgend de sociale media is de situatie helemaal anders: de opinies die vroeger binnenshuis bleven, worden nu met niet minder dan de hele wereld gedeeld. Als iemand een slechte ervaring heeft met je merk, zal die dat gaan delen op sociale media, waar de opinie zichtbaar is voor iedereen en duizenden keren gedeeld kan worden. Iedereen weet intussen dat online communities je merk al snel kunnen maken of kraken.


Maar ook offline is het van belang om consistent je merkwaarden te communiceren. Mensen kopen bij merken waarmee ze zich verbonden voelen, waar ze zich mee kunnen identificeren. Voorspelbaarheid is hierbij een belangrijke factor, en daarom zijn de meest succesvolle merken vandaag opgebouwd als 'menselijke merken'. Ze hebben waarden, een mening, gedragen zich op een bepaalde manier en wijken niet af van hun visie. Ze zijn herkenbaar en luisteren naar hun klanten, zodat die klanten hen vertrouwen en vervolgens trouw blijven op de lange termijn.


Met een merkstrategie probeert een onderneming de meningen van hun klanten te sturen, zodat ze hun merk als loyale partner gaan beschouwen.


Heb je geen strategie en ga je onsamenhangende boodschappen uitsturen, dan zal je al snel door de mand vallen en vernietigd worden door de publieke opinie.

Een merkstrategie is letterlijk 'van levensbelang' voor ondernemingen vandaag. Dat klinkt misschien best beangstigend, maar dat hoeft niet zo te zijn 🙂 . De eerste stap is om hier goed over na te denken en je te laten begeleiden door de juiste mensen. Begin dus niet zomaar aan je logo en je website zonder eerst je strategie te gaan vastleggen!


Klinkt een beetje overweldigend?


Geen paniek! GEN-S kan je helpen om je strategie op te zetten en correct te implementeren, zodat je start met een sterk, geloofwaardig merk.


Laat vandaag nog van je horen voor een vrijblijvend geprek! hello@gen-sapiens.com

#ThursdayThoughts #GenSapiensThoughts

bottom of page