top of page
  • Foto van schrijverKarine van GEN-S

Na Patagonia - Is jouw merk een donut-merk?
Je hebt het vorige week ongetwijfeld gelezen, gedeeld of geliked, want het nieuws was overal te vinden op sociale media: Yvon Chouinard, de oprichter van Patagonia geeft zijn bedrijf weg (!) om klimaatopwarming te bestrijden.


Het is hartverwarmend om te zien hoe vaak dit nieuws gedeeld en geliked werd.

Het stemt me hoopvol dat dit pas het begin is van hoe we onze samenleving benaderen in de 21ste eeuw, dat dit pas het begin is en het niet bij een sporadisch artikel in onze news feed zal blijven.


Misschien heb je al gehoord van de Donuteconomie, een theorie van Kate Raworth die in haar boek in 7 stappen uitlegt hoe we onze economie kunnen ombouwen naar een 'versie' voor de 21ste eeuw. De Donut (of Donuteconomie) is een economisch model dat economische welvaart meet door te kijken naar de realisatie van een sociaal fundament zonder het overschrijden van ecologische plafonds. Simpel gezegd is het doel om de behoeftes van iedereen te realiseren binnen de draagkracht van de Aarde.

Het woord 'economie' betekent letterlijk 'huishoudkunde'. In het Oude Griekenland betekende dat voor de econoom Xenophon letterlijk zijn eigen huishouden, maar later in zijn leven breidde hij dat uit naar het 'huishouden' van de stadstaat Athene. 2000 jaar later legde Adam Smith in Schotland de lat wat hoger: economie als het beheren van het 'huishouden' op het niveau van een land. De economie die we vandaag kennen is 300x groter dan de economie die Adam Smith kende, en we weten nu allemaal dat dit verwoestende gevolgen heeft voor onze aarde én onze samenleving.

If Xenophon and Adam Smith were here, I think they would be laughing at us. They would say: "Get with the times, folks! We moved from the house hold, to the city state, to the nation's state. You've got to take the next step! Yours is the era of the planetary household, and you need the economic thinking to go with that." - Kate Raworth

Is jouw merk al een donutmerk?


GEN-S bouwt mee aan merken voor een betere toekomst, binnen het model van de Donuteconomie. Weet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen? Laat dan zeker van je horen op hello@gen-sapiens.com !Benieuwd naar meer inzichten over de donuteconomie? Neem zeker een kijkje op de website van Kate Raworth, lees haar boek "Donuteconomie - In zeven stappen naar een economie voor de 21ste eeuw" of bekijk haar inspirerende TED talk hier:

Bronvermelding:

https://www.patagonia.com/ownership/

https://www.kateraworth.com/


#ThursdayThoughts#GenSapiensThoughts#WeAreAllGenSapiens


bottom of page