top of page
  • Foto van schrijverKarine van GEN-S

De geboorte van GEN-SGEN-S is een collectieve realiteit die ontstaan is uit ambitie om actief bij te dragen aan een positieve toekomst

Euh, een collectieve realiteit? Laat ik even beginnen bij het begin. 🙂


Iets meer dan 10 jaar heb ik in het nationale en internationale bedrijfsleven gewerkt. Gestart in product design, voelde ik al snel dat ik het meeste impact kon maken door het vertellen van verhalen. Ik evolueerde van product design naar marketing en kreeg de kans om samen met enkele van de grootste merken ter wereld aan de meest waanzinnige projecten te werken.


Nu ik er op terugkijk, ontstond mijn passie al als kind, toen ik mijn omgeving kon verbazen met de meest exotische verhalen. Intuïtief voelde ik aan dat ik de sterkste connecties kon maken door verhalen te vertellen.


De puzzelstukjes hadden enkele jaren nodig om in elkaar te vallen. Ik heb mijn pad gevolgd, (misschien via enkele omwegen, maar ook die zijn leerrijk!), en ben er van overtuigd dat het me uiteindelijk naar dit moment gebracht heeft: de oprichting van GEN-S.


Vastberaden om mijn passie en talent te gaan inzetten om ondernemingen te helpen hun merken sterk in de markt te zetten, voelde ik dat er nog iets miste. Tijdens mijn eerste zwangerschap leek het wel alsof de wereld in elkaar stortte. Als kind van de nineties in West-Europa had ik een zalige en onbezorgde jeugd gehad, maar hoe zou dat er voor mijn kinderen uitzien? En voor de samenleving en de wereld rondom hen? Ik wilde niet langer toekijken aan de zijlijn. Het ging te traag. Het gevoel van machteloosheid maakte plaats voor vastberadenheid om actie te ondernemen.


"The best way to predict the future is to create it."


GENERATION SAPIENS


Het licht ging definitief aan toen ik het boek 'Sapiens' van Yuval Noah Harari las. Naast het kristalheldere (en entertainende!) beeld dat hij schetst over het ontstaan van de mensheid, spreekt hij ook over de reden waarom Homo Sapiens miljoenen jaren in staat was om te overleven, in tegenstelling tot vele andere dieren-, en zelfs mensensoorten.


Hij stelt dat Sapiens het vermogen heeft om in grote groepen samen te werken, beter dan alle andere dieren. Met minder dan 150 mensen kunnen gemeenschappen, bedrijven en sociale eenheden prima functioneren door enkel persoonlijk contact. Maar zodra het over meer dan 150 individuen gaat, gaat dat niet meer op. Maar hoe heeft Homo Sapiens dan steden kunnen opzetten met tienduizenden inwoners en landen met honderden miljoen burgers?


Het antwoord is simpel: dankzij verhalen.


Grote aantallen wildvreemden kunnen prima samenwerken als ze in dezelfde mythen geloven. Sapiens beheersen de wereld omdat ze de enige dieren zijn die fictieve verhalen kunnen verzinnen én geloven.


We denken vaak dat de sociale orde van 'primitieve stammen' afhangt van hun geloof in fictieve geesten. Maar we beseffen niet dat het moderne leven precies hetzelfde werkt. Moderne bedrijven zijn niet zo anders dan oerstammen. Kijk maar naar bijvoorbeeld het automerk Peugeot. In wezen heeft het bedrijf Peugeot geen band met de echte wereld. Wat is Peugeot? Bestaat het wel echt? Het antwoord is dat Peugeot een collectief verzinsel is. Een juridische constructie. Je kan het niet aanwijzen, het is geen fysiek voorwerp. De laatste eeuwen zijn gelijkaardige bedrijven economische reuzen geworden en we vinden ze zo normaal dat we vergeten dat ze enkel in onze fantasie bestaan.


Mythen, waaronder dus merken, zijn collectieve realiteiten. Wanneer een merk opstart, start het bij een verhaal verteld door één of meerdere individuen. Maar niet iedereen zal er vanaf dag één in geloven. Door dit verhaal consequent te herhalen en te vertellen, zal de samenleving erin gaan geloven en wordt een merk succesvol. Een collectieve realiteit!


Als Generation Sapiens hebben we samen de kracht om duurzame en inclusieve ideeën tot collectieve realiteiten te maken, met als ultieme doel - het creëren van een positieve toekomstMet heel veel plezier en goesting wens ik je welkom bij GEN-S!

Ik heb er alvast heel veel zin in, are you ready to join the tribe?


Let's chat!#ThursdayThoughts #GenSapiensThoughts #WeAreAllGenSapiens


bottom of page